15 000 Ft felett ingyenes a kiszállítás!

iPhone 14 tok, üvegfólia érkezett:)

Kérdése van? Hívjon minket! +36209655800

Blog
Nagy István
2022.06.06 08:46

Mire számíthatunk a WWDC 2022-en: iOS 16, macOS 13, watchOS 9 és esetleg új Macek

Mire számíthatunk a WWDC 2022-en: iOS 16, macOS 13, watchOS 9 és esetleg új Macek

I. rész

Az Apple Worldwide Developers Conference hétfőn, június 6-án kezdődik. 2020-hoz és 2021-hez hasonlóan ez is csak digitális formában kerül megrendezésre, így világszerte minden fejlesztő számára ingyenes a részvétel.

A keynote eseményen először láthatjuk majd az új operációs rendszerfrissítéseket, köztük az iOS 16, iPadOS 16, macOS 13, tvOS 16 és watchOS 9 frissítéseket, valamint a pletykák szerint új hardvereket is láthatunk majd. Minden, amit az idei eseményről hallottunk, az alábbiakban vázoljuk fel.
iOS 16

Az iOS 16-tal kapcsolatos pletykák többsége homályos volt, így egyelőre keveset tudunk az operációs rendszer frissítéséről. Az elmúlt években az iOS új verziói már korábban kiszivárogtak, és betekintést nyerhettünk az érkező funkciókba, de ez idén nem történt meg.

Ennek ellenére hallottunk néhány pletykát arról, hogy mire számíthatunk, az információk nagy része a Bloomberg magazinnál dolgozó Mark Gurman-tól származik, akinek megbízható forrásai vannak az Apple terveivel kapcsolatos információkkal.

Pletykált új funkciók

-Felújított Lock képernyő "widget-szerű képességekkel" rendelkező háttérképekkel.
-"Jelentős" fejlesztések lesznek az értesítésekben, bár konkrét részleteket nem tudunk.
-Üzenetek alkalmazás "közösségi hálózathoz hasonló funkciókkal", különös tekintettel az audioüzenetekre.
-Egészségügyi alkalmazás kibővített alváskövetési funkciókkal és gyógyszer-kezeléssel. Az Apple dolgozik egy olyan      eszközön, amellyel a felhasználók beolvashatják a gyógyszeres dobozaikat az alkalmazásba, emellett új női  egészségügyi funkciók is várhatóak.
-Friss Apple-alkalmazások is készülnek, pontosabb információkkal nem szolgálnak.
-Az Apple a "rendszerinterakció új módjain" is dolgozik, de nem egészen világos, hogy ez mit jelent.
-Új Fitness+ edzéstípusok.
-Apple Music klasszikus app, amelynek felülete a Primephonicon, az Apple által 2021-ben felvásárolt alkalmazáson alapul.

 

Lehetséges funkciók az iPhone 14 pletykák alapján

Always-on kijelző az iPhone 14 Pro és Pro Max készülékeken (csak szeptemberben érkezik).
Valószínűleg átdolgozott állapotsor-felület az iPhone 14 Pro és Pro Max készülékeken, hogy alkalmazkodjon a lyukasztó és a pille dizájnhoz, amely várhatóan a notchot váltja majd fel ezeken a készülékeken.
Az iPhone 14 modellek várhatóan kapnak egy autóbaleset-felismerő funkciót, amely ütközés észlelésekor automatikusan tárcsázná a segélyszolgálatot. Ehhez új iOS 16 funkcióra lenne szükség.
Az Apple az iPhone 14 modellekhez egy műholdas segélyhívó funkciót is hozzáadhat, amelyet az iOS 16 támogatna. Ez a funkció lehetővé tenné az iPhone-ok számára, hogy vészhelyzetben SMS-eket küldjenek, amikor nincs mobil lefedettség, és jelentősebb vészhelyzeteket jelentsenek, amikor a lefedettség nem elérhető.
Az iOS 16 tartalmazhatná az Apple Pay most vásárolj, fizess később funkció támogatását, amelyet az Apple fejleszt.
Hasonlóképpen bevezetheti a hardver-előfizetési program támogatását, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek havi díjat fizessenek egy iPhone, iPad vagy Mac készülékért.

 

iPadOS 16

Az iPadOS 16 számos új funkciót kap az iOS 16-ban bevezetett újdonságok közül, de az Apple további, iPad-specifikus funkcionalitáson is dolgozik.

Az iPadOS 16-tal az Apple célja, hogy az iPad inkább laptopként, mint okostelefonként viselkedjen, és az új iPad-szoftver lesz az egyik legnagyobb frissítés, amelyet a WWDC-n jelentenek be.

A frissítés újratervezett multitasking-felülettel rendelkezik majd, amely megkönnyíti a feladatok közötti váltást és a megnyitott alkalmazások megtekintését, valamint lehetővé teszi a felhasználók számára az ablakok méretének átméretezését. Az Apple azt is tervezi, hogy új módszereket vezet be a felhasználók számára, hogy egyszerre több alkalmazással is foglalkozhassanak, ami sokkal inkább Mac-szerű multitasking-élménynek hangzik.

 

macOS 13

A macOS 13-ra érkező funkciókról nem sokat tudunk, mivel kevés kiszivárgás történt. A pletykák szerint egy átdolgozott Rendszerbeállítások felületet fog tartalmazni, amely jobban megfelel majd az iPhone és iPad Beállítások alkalmazásnak, és a frissítésben az egyes beállítások alkalmazásonként szervezettek lesznek.

Az Apple várhatóan az alapértelmezett alkalmazások egy részét is átdolgozza, így az Üzenetek, a Mail, a Safari és más alkalmazások esetében is láthatunk fejlesztéseket. Különösen az Üzenetek a pletykák szerint közösségi hálózatszerű funkciókat kapnak, a hangüzenetek továbbfejlesztésével. Ez egy iOS 16-os pletyka, de az Üzenetek általában platformonként azonos funkciókkal rendelkeznek.

Ami az elnevezést illeti, a macOS 13 az Apple védjegybejelentései alapján macOS Mammoth lehet. Az Apple még 2013-ban számos kaliforniai nevezetességre jegyeztette be a védjegyeket, és a Mammoth az, amelyik a leghosszabb ideig aktív maradt, bár a státusza jelenleg nem ismert, és az Apple a múltban választott olyan neveket, amelyek soha nem szerepeltek ezen a listán, így az elnevezés nem biztos.

 

watchOS 9

A watchOS 9 tartalmaz néhány olyan frissítést, amely hatással van a csuklón hordott eszköz mindennapi működésére és navigációjára.

-Frissített energiatakarékos üzemmód, amely lehetővé teszi az alkalmazások és funkciók használatát, miközben csökkenti az akkumulátor használatát.
-Kibővített pitvarfibrilláció-érzékelési funkció hozzáadott "terheléssel", vagyis azzal, hogy egy személy milyen gyakran van pitvarfibrillációs állapotban egy adott időszak alatt.
-Továbbfejlesztett egészség- és aktivitáskövetés.
-Több edzéstípus.
-További mérőszámok a futóedzésekhez.
-Frissítés a meglévő óraarcokhoz.

 

tvOS 16

A tvOS nem gyakran kap annyi új funkciót, mint más operációs rendszerek frissítései, és a tvOS 16-ról sem tudunk sokat, de a pletykák szerint új okosotthon-csatlakozásokat tartalmaz majd. A frissítés megjelenését követően az Apple TV-n keresztül talán többet tudsz majd kezdeni az okosotthon termékeiddel.

 

 

(forrás: Macrumors)